Julianabrug wins the “Betonprijs 2009”

Betonprijs 2009_Uitreiking door burgemeester Aboutaleb

25 november 2009

Zaandam – De Julianabrug heeft op 18 november de Betonprijs 2009 gekregen en is daarmee de mooiste brug van 2009. De bouwers kregen de prijs uit handen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in De Doelen tijdens het traditionele Betonprijsdiner. De jury had een flinke kluif aan het beoordelen van alle inzendingen in de verschillende categorieën. In de categorie Bruggen en Viaducten was de keuze snel gemaakt.

Zoevend
De Julianabrug ligt bij de Zaanse Schans en geeft een meesterlijk uitzicht op het Zaans cultureel erfgoed. Een ‘landmark’ als bijvoorbeeld de ‘Bernhardbrug’ in Zaandam had nooit op de plek van de Julianabrug gekund. Hinderlijke aanwezigheid van een nieuwe Julianabrug wilden de ontwerpers vermijden. De jury van de Betonprijs 2009 vindt dat de bouwers hierin uitstekend zijn geslaagd.
“De Julianabrug scheert met een vloeiende lijn over het water; laag en zoevend, lichtvoetig en transparant. In plaats van in het oog springende boog- of tuiconstructies is gekozen voor sierlijke slanke betonpijlers. De pijlers liggen ver onder de brugrand opdat zij de horizontale lijn van de brugrand zo min mogelijk aantasten.” Ook de splitsing in een autodek en een panoramadek voor toeristen, voetgangers en fietsers waardeert de jury in het ontwerp.

Bij de bouw van de nieuwe Julianabrug waren vier partijen betrokken. De provincie Noord-Holland (eigenaar en opdrachtgever), Royal Haskoning (architect), Oranjewoud (technisch ontwerp en uitvoering) en de bouwcombinatie BAM Civiel Noordwest/Konstruktiebedrijf Hillebrand (aannemer). Architect Joris Smits is blij met de Betonprijs voor zijn ‘brug zonder kapsones’.

Meer info:
Download hier: de brochure ‘Winnaars Betonprijs 2009’

 

Joris Smits

Joris Smits MSc, BNA

Senior Architect

M +31 6 10 45 61 84 | E joris.smits@rhdhv.com